Mat, nutrition och hälsa
22,5 hp
Kurskod: NM101G
Beslut: Fastställd i nämnden 2010-08-24. Giltig från och med 2010-08-30 till och med 2012-08-29. Nedlagd 2025-06-16. Ersätts av: NM130G - Tillämpad näringslära.
Nivå: Grundnivå
Ämnesgrupp: Nutrition ()
Utbildningsområden: Naturvetenskapliga området 50%
Huvudområde: Mat- och måltidskunskap
VFU-andel: -
Engelsk titel: Food, Nutrition and Health
Revideringar
Litteratur
Litteraturlistan kan komma att revideras fram till 8 veckor före kursstart.
Kurslitteratur finns i viss omfattning att låna eller ladda ner på biblioteket. Talböcker för studenter med läsnedsättning finns sök- och nedladdningsbara i Legimus.
Moment 1
-
Abrahamsson, Lillemor m.fl. (red.) (2006), Näringslära för högskolan. 5 upplagan. Stockholm: Liber (461 s).
-
Jeukendrup, A. E., Gleeson, M., Broholmer, M. & Egerton, M (2007), Idrottsnutrition för bättre prestation. Stockholm: SISU idrottsböcker (371 s).
-
Programvaran Dietist XP, tillhandahålls utan kostnad av Högskolan.
-
Artiklar och vetenskapliga artiklar på svenska och engelska via länkar på nätet om totalt 100 sidor tillkommer.
Moment 2
-
Livsmedelsverkets Allergiinformation reviderad 2008 Kortversion;. http://www.slv.se/sv/grupp1/risker-med-mat/allergi-och-overkanslighet/
-
Haug, Egil, Bjålie, Jan G., Sand, Olav & Sjaastad, Øysten V (2007), Människokroppen: Fysiologi och anatomi. 2 upplagan. Stockholm: Liber (544 s).
-
Programvaran Dietist XP, tillhandahålls utan kostnad av Högskolan.
-
Artiklar och vetenskapliga artiklar på svenska och engelska via länkar på nätet om totalt 100 sidor tillkommer.
Moment 3
-
Nordic Nutrition Recommendations 2004: Integrating nutrition and physical activity. Copenhagen: Nordic Council of Ministers (436 s).