Gå direkt till innehåll.
Logotyp HKR
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare, Greenroom
In English
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
  • Logga in
  • Canvas lärplattform
  • E-post
  • Studentportalen
  • För medarbetare, Greenroom
Mat, nutrition och hälsa
Utbildning
Forskning
Samverkan
Om oss
Mat, nutrition och hälsa
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
In English
Kursplan
Litteraturlista
Kontakt
  • Trygghet och säkerhet
  • Bibliotek
In English
Logotyp HKR
  • Utbildning
  • Forskning
  • Samverkan
  • Om oss
Mer innehåll
  1. HKR
  2. Mat, nutrition och hälsa
  3. Litteraturlista
  1. HKR
  2. Mat, nutrition och hälsa
  3. Litteraturlista

Mat, nutrition och hälsa
22,5 hp

Kurskod: NM101G

Beslut: Fastställd i nämnden 2010-08-24. Giltig från och med 2010-08-30 till och med 2012-08-29. Nedlagd 2025-06-16. Ersätts av: NM130G - Tillämpad näringslära.

Nivå: Grundnivå

Ämnesgrupp: Nutrition ()

Utbildningsområden: Naturvetenskapliga området 50%

Huvudområde: Mat- och måltidskunskap

VFU-andel: -

Engelsk titel: Food, Nutrition and Health

Revideringar

Litteratur

Litteraturlistan kan komma att revideras fram till 8 veckor före kursstart.

Kurslitteratur finns i viss omfattning att låna eller ladda ner på biblioteket. Talböcker för studenter med läsnedsättning finns sök- och nedladdningsbara i Legimus.

Moment 1

  • Abrahamsson, Lillemor m.fl. (red.) (2006), Näringslära för högskolan. 5 upplagan. Stockholm: Liber (461 s).

  • Jeukendrup, A. E., Gleeson, M., Broholmer, M. & Egerton, M (2007), Idrottsnutrition för bättre prestation. Stockholm: SISU idrottsböcker (371 s).

  • Programvaran Dietist XP, tillhandahålls utan kostnad av Högskolan.

  • Artiklar och vetenskapliga artiklar på svenska och engelska via länkar på nätet om totalt 100 sidor tillkommer.

Moment 2

  • Livsmedelsverkets Allergiinformation reviderad 2008 Kortversion;. http://www.slv.se/sv/grupp1/risker-med-mat/allergi-och-overkanslighet/

  • Haug, Egil, Bjålie, Jan G., Sand, Olav & Sjaastad, Øysten V (2007), Människokroppen: Fysiologi och anatomi. 2 upplagan. Stockholm: Liber (544 s).

  • Programvaran Dietist XP, tillhandahålls utan kostnad av Högskolan.

  • Artiklar och vetenskapliga artiklar på svenska och engelska via länkar på nätet om totalt 100 sidor tillkommer.

Moment 3

  • Nordic Nutrition Recommendations 2004: Integrating nutrition and physical activity. Copenhagen: Nordic Council of Ministers (436 s).

Kortadress: www.hkr.se/knm101g

Dela

  • Länk, dela på e-post (öppnas i mail-program)
  • Länk, dela på LinkedIn (öppnas i nytt fönster)
  • Länk, dela på Facebook (öppnas i nytt fönster)
Dela

Högskolan Kristianstad är en del av COLOURS European University Alliance, ett samarbete med åtta andra europeiska universitet.

Colours logotyp.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Hitta hit

Trygghet och säkerhet​​​​​​​​​​​
Vid nödsituation, ring 112
Högskolans väktare nås på 044-2503650

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Visselblåsning
 
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
© Högskolan Kristianstad 2025
  • LinkedIn (öppnas i nytt fönster)
  • Youtube (öppnas i nytt fönster)
  • Instagram (öppnas i nytt fönster)
  • Facebook (öppnas i nytt fönster)
Följ oss

Högskolan Kristianstad är en del av COLOURS European University Alliance, ett samarbete med åtta andra europeiska universitet.

Colours logotyp.

Kontakt

Telefon: 044-2503000

E-post: info@hkr.se

Fler kontaktuppgifter

Hitta hit

Trygghet och säkerhet​​​​​​​​​​​
Vid nödsituation, ring 112
Högskolans väktare nås på 044-2503650

Genvägar

  • Canvas lärplattform
  • E-post, logga in
  • Studentportal
  • Jobba hos oss
  • För medarbetare
  • Visselblåsning
  • Om cookies
  • Tillgänglighet
© Högskolan Kristianstad 2025